طعم خاص و منحصربهفرد قهوه محبوبیت زیادی در سراسر جهان دارد، به طوری که روزانه میلیاردها نفر نوشیدنیهای قهوهای را برای شروع روز خود یا افزایش انرژی در طول روز انتخاب میکنند. یکی از ترکیبات متفاوت دان قهوه کافئین است که اثرات تحریککننده و انرژیزایی را برای مصرفکننده به همراه دارد. با این وجود زیاده روی در مصرف قهوه، ممکن است برای سلامت بدن مضر باشد. ما در ادامه مقاله در کنار بررسی اثرات مضرات قهوه، راهکارهای مناسبی برای کاهش عوارض ناشی از مصرف این ماده غذایی ارائه کردهایم. با توجه به این نکات میتوانید بدون اینکه دچار مشکلات ناشی از مصرف نادرست قهوه شوید، از فواید این ماده غذایی بهره ببرید. بنابراین اگر شما هم از علاقهمندان به قهوه هستید، مطالعه این مطلب برای شما واجب خواهد بود.
قهوه چیست و چرا ممکن است مضر باشد؟
قهوه یکی از نوشیدنیهای گرم و پرطرفدار در بین مردم دنیا است که از دانه گیاه قهوه به دست میآید. در این قسمت به معرفی ترکیبات اصلی قهوه میپردازیم:
- کافئین: یکی از ترکیبات اصلی قهوه کافئین است که به عنوان یک ماده محرک شناخته میشود. کافئین با تحت تاثیر قرار دادن سیستم عصبی، سطح هوشیاری را افزایش میدهد.
- تانینها: طعم و تلخی قهوه به دلیل وجود نوعی ترکیب گیاهی به نام تانین درون آن است. این ماده فرایند جذب مواد مغذی را بهبود میبخشد.
- آنتیاکسیدانها: این مواد از جمله ترکیبات مفید در قهوه هستند که آسیبهای ناشی از اکسیداتیو را در بدن کاهش میدهند.
با وجود اینکه قهوه یک ماده غذایی مفید بوده و از فواید متعددی برخوردار است، مصرف بیش از حد آن میتواند سبب بروز مشکلات خواب، تحریک معده و افزایش اضطراب شود. علت اصلی این اثرات منفی، وجود میزان بالایی از کافئین و ترکیبات دیگر در قهوه است.
همچنین بخوانید: راهنمایی خرید قهوه
مضرات قهوه بر سلامتی
همانطور که در ابتدا به آن اشاره شد، زیادهروی در مصرف قهوه مشکلات مختلفی را در بدن ایجاد میکند. در ادامه این قسمت ضمن معرفی مضرات قهوه، تاثیر هر یک از آنها بر سلامت بدن را هم توضیح دادهایم:
مشکلات گوارشی
یکی از عوارضی که ممکن است پس از مصرف بیش از حد قهوه آن را تجربه کنید، مشکلات گوارشی به ویژه در ناحیه معده است.
- تحریک معده و افزایش اسید معده: تانینها و کافئین موجود در قهوه غدد اسیدی معده را تحریک میکنند و در نهایت موجب بروز سوزش معده میشوند.
- ایجاد سوزش معده و رفلاکس اسید: یکی از عوارضی که مصرف مداوم قهوه برای شما به همراه دارد، تشدید علائم رفلاکس معده است.
- تأثیر بر سندرم روده تحریکپذیر (IBS): اگر جزو افرادی هستید که از سندروم روده تحریک پذیر رنج میبرید، سرو نوشیدنیهای قهوهای را به شما توصیه نمیکنیم؛ چرا که این ماده غذایی ممکن است سبب بدتر شدن علائم IBS شود.
افزایش اضطراب و استرس
تنشهای ناشی از افزایش استرس و اضطراب از دیگر مضرات قهوه محسوب میشوند که ممکن است پس از مصرف قهوه تجربه کنید.
- تأثیر کافئین بر سیستم عصبی مرکزی: کافئین با ماهیت محرک خود ممکن است سبب تحریک بیش از حد مغز شود و به دنبال آن میزان استرس و اضطراب را در فرد افزایش دهد.
- افزایش ضربان قلب و ایجاد حس اضطراب: زیاده روی در مصرف قهوه میتواند زمینه ساز ایجاد احساس ناخوشایند اضطراب و تپش قلب باشد.
- مشکلات خواب ناشی از مصرف زیاد قهوه: میزان بالای کافئین در قهوه میتواند در چرخه طبیعی خواب شما اختلال ایجاد کند.
ایجاد وابستگی و اعتیاد به کافئین
به عقیده بسیاری از علاقهمندان به قهوه، مصرف مداوم قهوه اعتیاد آور بوده و وابستگی به کافئین را به دنبال دارد. در صورت ترک کافئین علائمی مانند خستگی، تحریکپذیری و سردرد در فرد بروز پیدا میکند. وابستگی به نوشیدن قهوه یا به طور کلی کافئین، در طولانی مدت و به دلیل مصرف مکرر ایجاد میشود.
مشکلات قلبی و عروقی
اگر مستعد آریتمی قلبی هستید، توصیه میکنیم در نوشیدن قهوه احتیاط کنید. کافئین موجود در قهوه، میتواند فشار خون را به صورت موقتی افزایش دهد. از این رو مصرف زیاد قهوه، زمینهای برای ایجاد مشکلات قلبی و عروقی خواهد بود.
کاهش جذب مواد مغذی
قهوه حاوی ترکیباتی است که مصرف بیش از اندازه آن میتواند جذب برخی مواد مغذی توسط بدن را کاهش دهد.
- تأثیر قهوه بر جذب آهن و کلسیم: کافئین و تانینهای موجود در قهوه، توانایی بدن برای جذب برخی مواد مغذی مانند کلسیم و آهن را کاهش میدهند.
- خطر بروز پوکی استخوان: مصرف مداوم و طولانی مدت قهوه ممکن است در برخی از افراد منجر به کاهش تراکم استخوانها و بروز پوکی استخوان شود.
اختلال در عملکرد کودکان
قهوه و سایر نوشیدنیهای کافئیندار را از برنامه غذایی کودکانتان حذف کنید. کافئین موجود در قهوه مضرات فراوانی را برای کودکان به همراه دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به بیقراری و کاهش تمرکز اشاره کرد.
افزایش احتمال رفلاکس معده
مصرف قهوه در افراد حساس ممکن است با افزایش ترشح اسید و تحریک معده، سبب بروز عارضه رفلاکس معده شود.
اختلالات خواب
اگر داشتن خواب منظم و باکیفیت برای شما مهم است، از میل کردن بیش از اندازه نوشیدنیهای قهوهای خودداری کنید.
- تأخیر در زمان به خواب رفتن: مصرف قهوه در زمانهای نزدیک به خواب یا ساعات پایانی روز، خواب شما را مختل میکند.
- کاهش کیفیت خواب عمیق: چرخههای خواب معمولاً تحت تاثیر مصرف مواد کافئیندار مانند قهوه، دچار اختلال میشوند و به دنبال آن کیفیت استراحت شبانه کاهش پیدا میکند.
اثرات منفی بر بارداری
بارداری یکی از حساسترین دورههای زندگی مادران بوده و در طی این دوران پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و سالم الزامی است.
- خطر سقط جنین در مصرف زیاد کافئین: مصرف قهوه برای زنان باردار محدودیت دارد، چرا که زیادهروی در آن خطر سقط جنین را افزایش میدهد.
- کاهش وزن نوزاد در هنگام تولد: مصرف بیش از حد قهوه در ایام بارداری ممکن است بر روند رشد جنین تاثیر منفی بگذارد.
ایجاد بیآبی بدن
قهوه یک ماده غذایی ادرارآور است و به همین دلیل نوشیدن بیش از حد آن میتواند آب بدن را کاهش دهد. البته مصرف آب کافی، اثر بی آبی ناشی از ادرارآور بودن قهوه را کمتر خواهد داد.
مقدار مناسب مصرف قهوه چقدر است؟
مصرف به اندازه قهوه نه تنها از بروز مضرات قهوه جلوگیری میکند، بلکه میتواند شما را از فواید متعدد این ماده غذایی بهرهمند کند. از این رو پیشنهاد میکنیم قبل از مصرف قهوه به نکات زیر توجه کنید:
- مقدار توصیهشده: روزانه مصرف ۳ تا ۴ فنجان قهوه، حاوی ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیگرم کافئین، معمولاً عوارضی معمولا عوارضی برای بزرگسالان به دنبال ندارد.
- روشهای تعدیل مصرف: مصرف قهوههای کم کافئین به جای قهوههایی که سطح کافئین بالایی دارند و کاهش تعداد فنجانهای قهوه، میتواند عوارض ناشی از سرو قهوه را به حداقل برساند.
نکاتی برای کاهش مضرات قهوه
برای کاهش مضرات مصرف قهوه به نکات زیر توجه کنید:
- نوشیدنیهای قهوهای را بدون اضافه کردن مواد مضر به آنها مانند شکر زیاد، سرو کنید.
- ترکیب شیر با قهوه میتواند به کاهش اثرات اسیدی دانههای قهوه کمک کند.
- برای جلوگیری از بیآبی بدن، مصرف آب کافی را در دستور کار خود قرار دهید.
- مصرف قهوه در ساعات پایانی روز را محدود کنید.
- از قهوههایی استفاده کنید که سطح کافئین در آنها پایین است.
- به منظور جلوگیری از ابتلا به علائم آزاردهنده ترک قهوه، مصرف آن را به صورت تدریجی کاهش دهید.
چه کسانی باید مصرف قهوه را محدود کنند؟
- افراد با مشکلات قلبی و فشار خون بالا: مصرف نوشیدنیهای کافئیندار مانند قهوه میتواند شرایط جسمی این افراد را بدتر کند.
- زنان باردار و شیرده: برای پیشگیری از بروز مشکلات احتمالی، مصرف کافئین در این افراد میبایست محدود شود.
- افراد با مشکلات گوارشی: کافئین موجود در قهوه برای افرادی که به سندروم روده تحریک پذیر یا رفلاکس معده دچار هستند، مضر است.
- افرادی که به کافئین حساسیت دارند: مصرف قهوه در افرادی که به کافئین حساسیت دارند، میتواند موجب بیخوابی یا اضطراب شود.
جمعبندی در خصوص آشنایی و پیشگیری از مضرات قهوه
قهوه، با وجود محبوبیت گستردهاش، میتواند مضراتی برای سلامتی داشته باشد که باید به آنها توجه کرد. مصرف بیش از حد قهوه ممکن است منجر به افزایش فشار خون، اضطراب، بیخوابی و تپش قلب شود. این مشکلات به دلیل محتوای بالای کافئین و ترکیبات دیگر در قهوه ایجاد میشوند که میتواند سیستم عصبی مرکزی را تحریک کند و باعث بروز علائم ناخواستهای مانند سردرد و سرگیجه شود. همچنین، مصرف زیاد قهوه میتواند به مشکلات گوارشی مانند سوزش معده و بازگشت اسید معده منجر شود، بهویژه در افرادی که سابقه این مشکلات را دارند. برای زنان باردار و شیرده، مصرف زیاد قهوه میتواند خطراتی برای جنین و نوزاد به همراه داشته باشد. به طور کلی، مصرف متعادل قهوه معمولاً بیضرر است، اما مصرف بیش از حد آن میتواند به مشکلات جدی سلامتی منجر شود، بنابراین توصیه میشود برای پیشگیری از مضرات قهوه مصرف آن را در حد اعتدال نگه دارید.